dissabte, 11 de maig del 2013

Què és l'economia del bé comú


L'Economia del Bé Comú es podria anomenar d'una manera igualment correcta l'economia del sentit comú, ja que col · loca als éssers humans ia tots els éssers vius, així com l'èxit de les relacions entre ells, en el centre del sistema econòmic. 
Transfereix així els valors d'avui en dia, ja vàlides de relació i constitució / organització al mercat, obligant als actors econòmics a què es comportin i organitzin de forma humana, cooperativa, solidària, ecològica i democràtica. 

  En definitiva, es tracta d'aplicar un concepte recollit en la gran majoria de les constitucions occidentals: l'economia ha de servir el bé comú.

A hores d'ara, i vist el vist, qualsevol s'haurà adonat que el capitalisme és un sistema perniciós, dissenyat per afavorir uns quants en detriment de molts altres, que comporta crisis sistèmiques, més o menys regulars, i ens condueix, indubtablement, a la destrucció dels recursos naturals del nostre planeta. També hi haurà comprovat que, els governs, que esperen ser re-elegits cada 4 o 5 anys, no prendran les decisions estructurals que en realitat són necessàries per respondre a la naturalesa del problema. Ja sigui perquè no serveix els seus drets electoralista (i, en molts casos, personals), o perquè no saben com fer-ho.
Independentment de l'origen, en l'Era del gran desenvolupament tecnològic, seguim vivint "de i per" l'acumulació de diners el que no només és contraproduent, com profundament injust i stressante. Reflexionem un moment en la dita "tant tens tant vals". És algú considerat com a "bona persona" pel sol fet de tenir molts diners? O una empresa els beneficis monetaris siguin demencials, ens diu això si aquesta empresa explota als seus treballadors? O si ¿fa servir mà d'obra infantil? En el cas d'un país, és un PIB elevat sinònim de compliment dels drets humans? De que aquest país viu en democràcia? Doncs no.
A l'octubre del 2010 Christian Felber, conjuntament amb un grup d'empreses austríaques, han dissenyat un sistema econòmic amb l'objectiu d'adaptar l'economia real capitalista (on prevalen valors com l'afany de lucre i la competència) als principis constitucionals. Com? Tal com ho explica Christian "l'economia del bé comú s'ha de regir per una sèrie de principis bàsics que representen valors humans: confiança, honestedat, responsabilitat, cooperació, solidaritat, generositat i compassió, entre d'altres, i aquelles empreses que els guiïn aquests principis i valors han d'obtenir avantatges legals que els permetin sobreviure als valors del lucre i la competència actuals. El que s'ha dit abans: sentit comú.


Perquè es pugui aplicar i mesurar el grau d'implicació de cada empresa, han creat la Matriu del Bé Comú (una sèrie de pautes a aplicar per les empreses) i el Balanç del Bé Comú (un sistema de mesura de l'aplicació de la matriu ). Aquestes dues eines permetran determinar que empreses han d'obtenir (o quins no) beneficis fiscals i als consumidors, ens permetrà triar a qui "premiar" aquesta conducta consumint els seus productes, o fins col · laborant amb elles.


Però no es queda per aquí. L'Economia del Bé Comú és una palanca de canvi a nivell econòmic, polític i social, "de baix cap a dalt". Retornar el poder al poble (aquest, ¡el sobirà!) Fent-lo partícip en el canvi. A nivell econòmic dels Camps d'Energia (veure post "Qui som?") Promouen i desenvolupen les orientacions concretes cap al bé comú, aplicables a empreses, administracions, associacions i la resta d'organitzacions de diferent mida, forma legal i titularitat, a nivell polític els CE promouen des de la participació ciutadana, canvis en les lleis per fer-les compatibles amb la seva orientació al bé comú, a nivell social els CE prenen la iniciativa de conscienciació social cap a un canvi de sistema. I què són els Camps d'Energia? Ho pot ser qualsevol, però el millor seria que fóssim tots!
L'economia del bé comú és un model que des de 2010 està sent implementat per centenars d'empreses i organitzacions a més de 15 països. 
El bé comú es basa en els valors més saludables de les relacions humanes - la  confiança, la cooperació, l'apreci, la co-determinació, la solidaritat i la voluntat de compartir - els valors que, junts, ens fan millors i més feliços. 
El nou paradigma transforma la lluita feroç i l'egoisme avariciós vers la cooperació i l'altruisme generós, transforma la finalitat del lucre financer a la contribució al bé comú.
El balanç financer passa ser secundari. El balanç del bé comú (balanç social) és l'essencial, mesura intangibles molt valuosos com la dignitat humana, la responsabilitat social, la sostenibilitat ecològica, la participació democràtica i la solidaritat amb tots el grups involucrats en l'activitat de l'empresa. El capital és el mitjà, no el fi, per aconseguir la felicitat de tothom.
La desigualtat avui és el motor del creixement. Cada cop hi ha més desigualtat entre salaris i rendes. El capitalisme està cridat a reinventar-se, perquè la situació no és sostenible.

Hi ha 3 objectius del bé comú:
- Resoldre la contradicció de valors entre economia i societat.
- El sistema econòmic real actual vulnera l'esperit de les constitucions.
- L'èxit econòmic deixa de mesurar-se mitjançant indicadors de valors de canvi per mesurar-se mitjançant indicadors d'utilitat social.

En l'actual sistema les relacions entre les persones fracassen i posa en perill la pau espiritual, social i ecològica.
http://delibera.info/wp-content/themes/delibera/pdf/ebc.pdf